Taxa de timbru in mediere

Medierea reglementata in Romania de Legea nr. 192/2006, modificata si completata, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, este definita ca metoda de rezolvare alternativa a disputelor si este procedura in care partile au totala putere de decizie, fiind asistate de o persoana calificata, mediatorul. Beneficiul imediat al partilor: solutia de tip castig – castig.

Medierea are multe avantaje, de la o rezolvare rapida care poate insemna cateva ore in loc de luni sau ani prin instante, la flexibilitatea sedintelor de mediere si pana la confidentialitate. Medierea este informala si accesibila, presupune costuri mici, iar partile nu mai trebuie sa indeplineasca atatea formalitati, sa completeze hartii, sa plateasca taxe, ci isi pot continua relatiile de parinti, soti, vecini, mostenitori, colegi, participanti la trafic, co-locatari, coproprietari, co-semnatari ai diferitelor tipuri de contracte.

In contextul crizei economice pe care o traversam, in care totul se cuantifica pecuniar, un prim beneficiu al medierii se refera la restituirea taxei de timbru in situatia in care cauza a ajuns pe rolul instantei judecatoresti si s-a achitat o asemenea taxa sau achitarea a doar 50% din valoarea taxei judiciare de timbru in cazul in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau partajul.

Conform OUG nr. 80/26.06.2013 privind taxele judiciare de timbru, stabileste taxarea acordului de mediere astfel:
– cererea prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca acordul de mediere se taxeaza cu 20 de lei.
– in cazul in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia sau mai multor bunuri imobile, precum si in cazul in care obiect al acordului de mediere este partajul bunurilor, la taxa judiciara de timbru de 20 de lei se va adauga 50% din valoarea taxei judiciare de timbru care s-ar datora potrivit prevederilor legale.

In conformitate cu Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, instanta va dispune la cererea partilor interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.

Asadar, in cauzele ce sunt deduse instantei de judecata, daca partile ajung la o intelegere prin mediere, in orice moment al procesului si vor termina astfel procesul, pot cere instantei sa le restituie taxa de timbru platita, iar in cazul in care partile ajung la un acord prin mediere inainte de declansarea procesului judiciar, acestea pot solicita instantei sa le consfinteasca acordul de mediere obtinand astfel o hotarare judecatoreasca, pentru care se va achita o taxa judiciara de timbre de 20 de lei.

Astfel in caz de partaj in urma unui divort sau in cazul unor neintelegeri privind succesiunea, daca partile isi vor solutiona disputa prin mediere si vor incheia un acord de mediere, acestea vor achita doar 50% din valoarea taxei judiciare de timbru calculata potrivit legii. Ca atare, instanta ia act de acordul de mediere, verifica acordul partilor si pronunta solutia in conformitate cu acordul de mediere.

Ajutorul public judiciar privind scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, potrivit art. 20 din OUG. 51/2008, precum si restituirea sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu se acorda persoanelor care îndeplinesc conditiile prevazute de ordonanta, astfel:
– persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
– dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
– ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Daca un litigiu este iminent sau l-ati declansat deja, adresati-va unui mediator. Informarea despre mediere este gratuita! Cu ajutorul mediatorului veti ajunge la un acord si veti economisi bani, timp si stresul va fi mai redus si veti avea sanse mari de a reinnoda relatia cu cel cu care va aflati in litigiu.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>