SITUATII INCOMODE IN MEDIERE

Activitatea practica a mediatorului este foarte interesanta si in acelasi timp solicitanta. Trec pragul biroului tau, parti a caror manifestare si mijloc de comunicare este variat.

Tocmai datorita multitudinii de personalitati cu care intri in contact este posibil sa fii pus in situatii incomode. Daca stii ce faci, iti poti reveni din cele mai dificile si stanjenitoare moment. Dar intentia ta nu trebuie sa fie aceea de a fugi sau de a te ascunde, ci de a mentine comunicarea intre tine ca mediator si partile aflate in conflict.

Cand oamenii sunt intr-o stare de neliniste dominate de emotii puternice negative, nu iau in calcul si celelalte optiuni pe care le au, prin care pot comunica eficient unul cu celalalt. Daca se afla sub dominatia emotiilor de “furie”, atunci instinctul le va spune “sa lupte” iar daca emotia ce ii cuprinde este de “frica”, atunci instinctul este “sa fuga”. Observand reactia partilor, ca mediator, incerci sa reduci starea de neliniste a persoanelor implicate, prin gesturi controlate, prin cuvinte bine alese, tonalitatea potrivita, prin regulile impuse, prin discutii preliminare. Daca nu se mai afla intr-o stare de pericol, partile vor gandi diferit si vor comunica eficient.

In sedinta de mediere, ca mediator, indemni participantii sa-si exprime propriile puncte de vedere si sa-si dezvaluie sentimentele, incercand sa identifici imaginile cadru care construiesc perceptiile. Emotiile afecteaza memoria si foarte multi oameni refuza sa creada ca informatia pe care o au in memorie despre un anumit eveniment, nu se bazeaza numai pe fapte. E infricosator sa te gandesti ca amintirea ta nu e fidela, nu se bazeaza pe fapte si e distorsionata de anumite ganduri, emotii, perceptii. Spre exemplu intr-un conflict intre doi frati, unul intelege sa evite conflictul iar celalalt trimitea incontinuu adrese si scrisori fratelui. Intentia amandurora era aceeasi si anume de a ajunge la consens cu privire la partajarea bunurilor mostenite de la parinti, insa modul de raspuns la conflict al fiecaruia este inteles diferit de cei doi. Fratele care statea in pasivitate era perceput de celalalt ca fiind cu intentii ascunse iar fratele care era mai vocal era perceput ca fiind agresiv si nerecunoscator.

Creierul uman nu ofera acuratete si certitudine, el este un organ de supravietuire si ne amintim numai informatiile care ne ajuta sa traim. El ne da o poveste care ajuta sa razbim in viata. Asta inseamna ca partile nu isi vor aminti lucrurile exact cum s-au intamplat, ci va fi doar o relatare care este in favoarea lor, care le convine in functie de identitatea acestora.

De asemenea, e necesar sa luam in calcul ca persoanele aflate in fata noastra, sunt pe de o parte victime ale contextului si realitatii in care traiesc, iar pe de alta parte ei insisi creeaza contextul a caror victime sunt. Contextul e mai puternic decat ratiunea, punand in umbra chiar valorile in care cred si care ii definesc. Mediatorul creeaza un alt context, prin identificarea si readucerea in prim plan a valorilor care definesc personalitatea partilor, care va avea ca finalitate schimbarea perceptiei partilor. Instrumentul utilizat de mediator este ascultarea activa, ascultarea pentru a intelege.

Pastreaza-ti simtul umorului, ca un mod de a vedea lucurile in perspectiva si nu uita ca lucrurile nu sunt chiar asa de dificile si pot fi rezolvate. Refuza sa iei la modul personal o remarca sau o insulta la adresa ta prin pastrarea calmului si a concentrarii. Remarca spune mai multe despre persoana care a facut-o decat despre tine. Luand aceste lucruri personal vei permite sa fii ranit sau nervos, vei deveni defensiv, fapt ce iti distrage atentia de la aspectele importante urmarite pana in acel moment. Inainte de a te lansa in aparare sau de a da explicatii, cel mai bun lucru este sa formulezi partii o intrebare despre ceva cunoscut: “Ma intreb de ce credeti acest lucru?”. Reactia mediatorului il va dezarma si il va determina sa caute raspunsul prin reanalizarea trairilor personale.

Tipul de comportament agresiv al partilor te poate pune intr-o situatie stanjenitoare sau va incerca sa iti submineze autoritatea. Rezista meschinariei, nu retrage corpul inapoi, evita sa incrucisezi bratele, sa lasi capul pe spate si mentine contactul vizual. Lasa-l sa termine ce are de spus, faci o mica pauza si apoi vei aduce lucrurile pe fagasul normal.

Situatiile incomode intalnite in practicarea activitatii de mediere fac parte din frumusetea profesiei. Uneori te vor surprinde, alteori le prevezi si cand apar esti pregatit sa le infrunti, insa daca iti vei pastra calmul si intelepciunea, vei iesi din ele cu o imagine minunata, iar tu te vei simti mai bine ca inainte.

Anca Iacob – Mediator
Presedinte Asociatia Centrul de Mediere Constanta – membru U.C.M.R.
Membru al Consiliului Director al U.C.M.R.
Formator principal in mediere – colaborator al FMMM
Arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj STARS
Certificare Federal Mediation and Conciliation Service U.S.A.- Advanced Mediation Training- 2014.
Specializare in co-mediere – traineri United Kingdom: Monica Hanaway, Diana Mitchell – 2013.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>