Conflictul aduce schimbarea si orice schimbare reprezinta pericolul lucrului scapat de sub control, ca lucrurile stiute si sigure pana in acel moment vor disparea. Pentru a accepta schimbarea este nevoie sa fii puternic, sa te dezvolti si sa iesi din zona ta de confort.
In sedinta de mediere, partile aflate in conflict sunt cuprinse de doua sentimente majore: dorinta de a fi intelese si teama de schimbare. Acestea se confrunta cu un eveniment care modifica situatia existenta, modifica realitatea cunoscuta si acceptata pana atunci.
Schimbarea este de doua tipuri, care pot coexista insa si singure: schimbarea realitatii si schimbarea perceptiei. (Ex: poti sa-ti schimbi hainele sau poti schimba modul in care te uiti la hainele tale). Te poti afla numai in prezenta uneia dintre ele, insa problema nu va fi rezolvata, schimbarea nu se va produce cu adevarat.
Schimbarea realitatii este continua si se produce in fiecare moment, iar odata cu schimbarea acesteia este necesar sa schimbi si perceptia asupra realitatii.
Daca schimbarea realitatii presupune actiune si continuitate, schimbarea perceptiei este un act al gandirii fiecaruia si se realizeaza brusc, dintr-o data. Perceptia fiind o simplificare a realitatii, va trebui sa gaseasca o noua simplificare, ca urmare a modificarii acesteia. Ne cream modele mentale pentru a explica si a aduce coerenta in ceea ce avem in fata noastra.
Prezentandu-se la mediator pentru solutionarea conflictului, partile accepta schimbarea realitatii, urmand ca schimbarea perceptiei sa se produca in sedinta de mediere. Aici intervine maiestria mediatorului, care va asista partile in restabilirea reprezentarii cat mai complexe a experientelor acestora si va duce involuntar la schimbarea perceptiei asupra noii realitati.
Limbajul este modalitatea pe care o foloseste mediatorul pentru a media si ajuta partile. Fiecare cuvant este o expresie a sperantei si poate directiona cealalta persoana catre ceea ce doreste. Cuvintele impart lumea in categorii si apoi actionam ca si cum acele categorii ar fi reale si uitam ca noi insine le-am creat. Ne cream realitatea pe baza experientelor noastre senzoriale si comunicam si actionam numai despre realul nostru.
Este important ca partile sa-si creeze o noua realitate, sa se familiarizeze cu situatia si sa experimenteze noile lor optiuni. Isi vor crea, selecta, schimba modele folosite, prin generalizare, eliminare si deformare, a ceea ce vad.
Jorge Luis Borges ne spune ca primul pas in gandire este uitarea. Simplificam totul la un concept. Incercarea de a exprima prin cuvinte toate informatiile despre o anumita experienta, presupune selectarea notiunilor ce urmeaza a fi comunicate si implicit omiterea altor aspecte. Eliminarea nu este nici buna, nici rea, depinde de ce anume stergem. Poti utiliza eliminarea pentru a prezenta rezumatul unei experiente traite sau poti utiliza eliminarea pentru tot ceea ce nu vrei sa auzi.
Convingerile noastre sunt generalizari, ele ne furnizeaza metode de a anticipa realitatea pe baza a ceea ce am experimentat inainte. Oamenii care generalizeaza excesiv sunt siguri pe ei. Vad lumea in categorii fixe si au o gandire destul de inflexibila.
Identificand o generalizare, sunt necesare doar doua intrebari pentru ca partea sa reconecteze generalizarile din model cu experientele sale: Cine in mod specific? Ce in mod specific?
Limbajul deformeaza experienta – confera o greutate sporita unor elemente si minimalizeaza pe altele. Nu reflecta experienta exact. Putem infrumuseta o experienta, sa o minimalizam, sa o hiperbolizam, sa-i modificam ordinea evenimentelor sau ii putem adauga aspect care nu a existat niciodata. Oamenii care isi deformeaza adesea experienta pot fi ganditori foarte creativi, dar riscul este ca pot la fel de repede sa traga concluzii pripite, sa banuiasca motive care sunt prea putin adevarate si sa te surprinda cu interpretarile pe care le fac in legatura cu ceea ce zici.
Prin tehnica formularii intrebarilor, mediatorul recupereaza informatii, clarifica sensuri si adauga optiuni de raspuns, astfel incat partile sa-si identifice propriile optiuni de stingere a conflictului.
Mediatorul va ajuta partile care se afla in prezenta unei schimbari, sa nu cada victime problemei nou aparute ci sa controleze totul si sa creeze progresul in viata lor.
Anca Iacob – Mediator
Presedinte Asociatia Centrul de Mediere Constanta – membru U.C.M.R.
Membru al Consiliului Director al U.C.M.R.
Certificare Federal Mediation and Conciliation Service U.S.A.- Advanced Mediation Training- 2014.
Specializare in co-mediere – traineri United Kingdom: Monica Hanaway, Diana Mitchell – 2013.