PROCEDURA DESFACERII CASATORIEI SI ACORDUL DE MEDIERE

Desfacerea casatoriei, divortul, este un eveniment neplacut pentru cuplu si care va produce schimbari radicale pentru fiecare membru al familiei. Cum fac fata schimbarilor si cum le vor suporta, daca au nevoie de mediator, de consiliere psihologica, de consiliere juridica sau chiar de toti acesti specialisti, raman sa decida ei singuri.

Vom analiza impreuna desfacerea casatoriei si acordul de mediere. Ce poate face mediatorul, ce limite are si ce prevederi legale exista in materia divortulului?

Casatoria poate fi desfacuta prin divort potrivit codului civil, iar printre motivele de divort prevazute la art. 373 este: “acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot”.

Desfacerea casatoriei prin acordul sotilor se poate realiza pe cale judiciara, pe cale administrativa sau prin procedura notariala, fiecare dintre aceste variante avand proceduri speciale. Pe cale judiciara pentru divortul prin acordul sotilor procedura este prevazuta in Codul de procedura civila la art. 928 – 931.

Conform art. 64 (1) din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, sotii pot incheia un acord prin care pot fi rezolvate neintelegerile cu privire la continuarea casatoriei.
Se poate divorta la mediator?

Art. 64 (2) din Legea 192/2006 modif si completata, prevede ca: “Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei … se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul”. La mediator se realizeaza acordul de vointa cu privire la desfacerea casatoriei, care va fi analizat de instanta de judecata, pronuntandu-se pe aceasta cerere. Partile odata cu depunerea cererii de divort, vor atasa acordul de mediere si procesul-verbal de incheiere a medierii in original si in format electronic.

In procedura de mediere partile pot discuta despre desfacerea casatoriei prin acordul comun si cererile accesorii divortului: numele sotilor dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copilului, locuinta copilului, dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu acesta, locuinta familiei, despagubirea pretinsa pentru prejudiciile materiale sau morale suferite ca urmare a desfacerii casatoriei; obligatia de intretinere sau prestatia compensatorie intre fostii soti; incetarea regimului matrimonial si dupa caz lichidarea comunitatii de bunuri si partajul acestora.

Instanta competenta sa pronunte divortul, conform art. 914 C.Pr.Civ este judecatoria in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor, unde se va depune cererea de divort care se va timbra cu 200 lei, conform art. 15 lit. a) din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

In situatia desfacerii casatoriei din care au rezultat copii minori, art. 64(1) prevede ca: Acordul de mediere incheiat intre parti in cauzele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copilului si stabilirea domiciliului copilului, imbraca forma unei hotarari de expedient. Concret, dupa consemnarea intelegerii partilor cu privire la stabilirea modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti, se va completa o cerere pentru consfintirea acordului de mediere, care va fi depusa la instanta de judecata si care se va timbra cu 20 lei, conform art. 11 lit. a) din OUG 80/2013.

In mediere, in cazul unui divort, sotii se pot intelege si cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, iar mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului si mai mult decat atat, daca ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun in pericol cresterea sau dezvoltarea normala acestuia este obligat sa sesizeze autoritatea competenta.

Exercitarea autoritatii parintesti, dupa divort, revine in comun ambilor parinti, afara de cazul existentei unor motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, cand instanta decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de unul din parinti. Cazurile in care autoritatea parinteasca va fi exercitata numai de unul dintre parinti sunt alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.

Acordul de mediere trebuie sa mai contina prevederi despre locuinta minorului dupa divort, drepturile parintelui separat de copil si stabilirea contributiei parintilor la cresterea si educarea copilului. Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului stabilesta ca: in determinarea interesului superior al copilului se are în vedere opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate.

Un ultim aspect pe care il putem avea in vedere in cazul unui divort il reprezinta partajul bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei. Impartirea acestor bunuri se poate realiza si separat de actiunea pentru divort. Daca incheierea acordului de mediere se realizeaza inainte de declansarea procesului judiciar pentru partaj, partile beneficiaza de reducerea de jumatate a taxelor de timbru judiciar.

Odata cu desfacerea casatoriei, regimul comunitatii de bunuri a sotilor inceteaza, urmand a fi lichidat prin hotarare judecatoreasca sau act autentic. In cadrul lichidarii comunitatii fiecare sot isi preia bunurile proprii si se va proceda apoi la impartirea bunurilor comune si la regularizarea datoriilor, sens in care se va determina cota parte ce revine fiecarui sot, pe baza contributiei sale, atat la dobandirea bunurilor comune, cat si la indeplinirea obligatiilor comune. Legiuitorul, pana la proba contrara, prezuma ca sotii au avut o contributie egala atat la dobandirea bunurilor comune cat si la pasivul matrimonial.

Partile pot dezbate in sedinta de mediere calcularea cotei si stabilirea contributiei, iar intelegerea sotilor va fi consemnata in acordul de mediere, care concretizeaza manifestarea de vointa a acestora, in sensul stingerii disputei existente.

In redactarea intelegerii partilor, mediatorul are obligatia de a se asigura ca nu sunt incalcate dispozitii imperative ale legii si care tin de ordinea publica si bunele moravuri, nefiind tinut de obligativitatea legalitatii sub aspectul formei sau fondului acordului de mediere incheiat de parti.
Persoanele care verifica indeplinirea conditiilor de forma si de fond a acordului de mediere sunt notarul public sau instanta de judecata, putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor, conform art. 58 (4) din Legea 192/2006 privind mediere si organizarea profesiei de mediator.

In concluzie, prin mediere, partile impreuna cu mediatorul vor parcurge toate etapele unui divort, adica desfacerea casatoriei, numele sotilor, modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti si impartirea bunurilor comune. Acordul de mediere rezultat in urma parcurgerii sedintei de mediere va fi tratat de instanta de judecata pe doua planuri: sub aspectul desfacerii casatoriei se va pronunta, iar sub aspectul cererilor accesorii, instanta va lua act de invoiala sotilor. Sub aspectul timbrajului, se va achita distinct taxa datorata pentru fiecare capat de cerere: 200 lei pentru desfacerea casatoriei, 20 de lei pentru consfintirea acordului de mediere si 20 lei + 50% din valoarea taxei datorate pentru partaj.

ANCA IACOB
Formator in mediere al Scolii de Formare in Mediere Mugur Mitroi
Arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj STARS – Social Training and Antreprenorial Research Society
Presedinte al Asociației ”Centrul de Mediere Constanța”

2 Responses to “PROCEDURA DESFACERII CASATORIEI SI ACORDUL DE MEDIERE”

 1. mihaela

  Bună seara! Am o problema legata de mediere. Sunt în proces de divorț dîn anul 2015. Am atașat la dosar și contractul de mediere . Doamna președinte nu îl ia în considerare decât atunci când pârâtul este prezent. În caziua contrar acest contract de mediere este nul. Este legal?

  Răspunde
  • Buna ziua,
   Contractul de mediere este actul prin care părţile aflate în dispută acceptă medierea, ca modalitate de solutionare a conflictului lor.
   Acordul de mediere reprezinta intelegerea partilor, care poate fi consfiintita de instanta de judecata sau verificata legalitatea de de catre notarul public.
   In ceea ce priveste cazul dumneavoastra, respectiv divortul, acesta poate fi pronuntat de catre instanta de judecata. Acordul de mediere depus la dosarul de divort reprezinta intelegerea dumneavoastra de a inceta casatoria prin acordul partilor.
   In cazul in care cererea de divort se intemeiaza, pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti sau de catre un mandatar comun, cu procura speciala autentica.
   La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va pronunta divortul, fara a face mentiune despre culpa sotilor. Prin aceeasi hotarare, instanta va lua act de invoiala sotilor cu privire la cererile accesorii, in conditiile legii.

   Răspunde

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>