Mediere

poza-start

Procedura medierii

Medierea este modalitatea de solutionare a disputelor dintre doua sau mai multe parti, prin care acestea vor ajunge singure la o solutie mutual acceptata, prin intermediul unui profesionist neutru si impartial – mediatorul, in cadrul unei proceduri confidentiale.

Medierea poate fi initiata de partile aflate in disputa sau doar de o singura parte, mediatorul va contacta toate partile aflate in conflict si va stabili impreuna cu acestea data si ora desfasurarii procedurii de mediere. Numai partile, in functie de interesele si nevoile lor proprii pot decide daca vor urma modalitatea pe cale amiabila.

Odata dispuse a recurge la mediere partile au toate sansele de a ajunge la un rezultat pozitiv, concretizat printr-o intelegere. Acesta depinde in mare masura si de modalitatile pe care mediatorul le gaseste pentru a restabili comunicarea dintre parti, dat fiind ca majoritatea litigiilor care ajung in instanta se bazeaza pe lipsa acuta de comunicare.

Neutralitatea mediatorului presupune obiectivitatea acestuia raportat la obiectul disputei, mediatorul lasand partile sa decida asupra unei solutii unanim acceptate, sa negocieze asupra drepturilor lor, mediatorul ajutand partile sa-si identifice cea mai buna optiune.

Impartialitatea impune mediatorului sa abordeze un tratament echidistant fata de partile aflate in mediere.

Procedura medierii cuprinde o intalnire comuna a partilor, in prezenta mediatorului, care poate fi urmata de intalniri separate, care pot continua pana la inchiderea medierii, soldate cu o sesiune comuna finala sau nu, dar si o singura sesiune comuna de la inceput pana la sfarsit.

Acordul de mediere reprezinta concretizarea intelegerii la care au ajuuns partile si constituie un contract intre parti. Acordul de mediere produce efecte doar pentru partile semnatare, opozabilitatea fata de terti dobandindu-se prin trecerea la redactarea actului in forma solemna, intocmit de notar sau incuviintata de instant de judecata.

Procedura medierii online

Sedinta de mediere se poate desfasura si online, pentru a oferi acces catre mediator si justitiabil. Aceasta presupune ca nu există nici o întâlnire fizică intre pentru părţile participante in mediere. Părțile si mediatorul vor comunica prin intermediul tehnologiei IT, până când se ajunge la o rezoluție reciproc acceptabila.

Procedura medierii online economiseşte timp şi este mai convenabila pentru ambele părţi, în special în cazul în care există un factor de distanta geografica, dacă părţile sunt ocupate sau exista alte bariere directe.

Procedura online – elimina potentialul discomfort prezent in intalnirile fata in fata si inlatura presiunea luarii unor decizii intr-o asemenea intalnire.