Materiale curs

Materialele oferite cursantilor in kitul de curs sunt urmatoarele:

 • Manualul Mediatorului (tiparit);
 • Formatul electronic al cursului;
 • Modelele de formularistica necesare desfasurarii profesiei de mediator;
 • 4 carti de specialitate
  • Ghidul Mediatorului Profesionist – Mediere si Conflict” (autor Mugur Bogdan Mitroi);
  • Medierea, o perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor” (autori Freddie Strasser si Paul Randolph);
  • Co–medierea: utilizarea unei abordari psihologice duale in solutionarea conflictelor” (editor UK Monica Hanaway);
  • Sa intelegem medierea. Medierea, unealta pentru societatea civila” (co-autori: Elena-Liliana Aldea, Marina-Ioana Alexandru, Aurora Cirlig, Rodica Cociu-Anghel, Petre Ene, Lidia Frunza, Anca Iacob, Gabriela Ichim, Victoria Graur, Ramona-Mariana Kreuziger, Laurentiu Manole, Mirela-Liusiana Merlusca, Madalina Mitroi, Mugur Mitroi, Violeta-Maria Pop, Valentina Popescu, Ana-Maria Tuluc, Oana-Bianca Visan)
Ghidul mediatorului profesionist “Ghidul Mediatorului Profesionist – Mediere si Conflict” (autor Mugur Bogdan Mitroi);

Mediatorul este mediator doar daca isi pastreaza rolul pentru care a fost creat: managementul conflictului. Mediatorul este cel care controleaza procedura medierii, partile fiind cele care trebuie sa gestioneze obiectul conflictului. Astfel, mediatorul profesionist in adevaratul sens al cuvantului va aborda procedura prin prisma unei strategii care analizeaza dinamica conflictului, dar si dinamica sociala a grupului; evidentiaza componenta emotionala, istoricul, identitatea, valorile personale, dar si cele de grup, finalizandu-se cu evidentierea necesitatilor, mascate uneori de pozitii care denatureaza realitatea.

Cartea, parte a Colectiei editate de Şcoala de Formare în Mediere F.M.M.M. Romania, ofera raspuns unei probleme curente a societatii: severa lipsa de comunicare, provocata in primul rand de abundenta de informatii care ne bombardeaza; daca nu suntem capabili sa identificam codul de decriptare si valoarea adaugata reala a unei informatii, factorul liber-arbitru, insarcinat cu procesul de selectie, va face aceasta selectie intr-un mod deficitar. Stabilind procedura medierii ca limbaj comun in solutionarea conflictelor, incercam in realitate sa identificam un cod de decriptare universal care nu mai ridica problema compatibilizarii.

Medierea, o perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor“Medierea, o perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor” (autori Freddie Strasser si Paul Randolph);

„Cartea este ceea ce am numi un „thriller” în beletristică. (…) Autorii ne poartă cu sufletul la gură prin labirintul filozofiei, psihologiei, sociologiei conflictului, pentru ca, în final, să ne dezvăluie câteva adevăruri simple, dar fundamentale. Şi anume, conflictul este o stare naturală a omului în trecerea sa prin lume (…)”. Anamaria Lucia Zaharia, judecător, GEMME Secţiunea Română.

Modelul „psihoterapeutic” unic de mediere predat la cursul creat de autori a câştigat o adevãratã recunoaştere şi le-a oferit o perspectivã suplimentarã asupra psihologiei conflictului, permiţându-le sã fie eficienţi în toate cazurile de soluţionare a conflictului.
Cartea, traducere editată de Şcoala de Formare în Mediere FMMM.RO, este destinată profesioniştilor şi neprofesioniştilor, oamenilor de afaceri, psihoterapeuţilor, studenţilor, dar şi persoanelor „casnice” în aceeaşi măsură – de fapt tuturor acelora care sunt implicaţi sau preocupaţi în mod obişnuit de conflict şi rezolvarea lui. Editura: FMMM.RO (2012).

Co–medierea: utilizarea unei abordari psihologice duale in solutionarea conflictelor“Co–medierea: utilizarea unei abordari psihologice duale in solutionarea conflictelor” (editor UK Monica Hanaway);

Aceasta carte este intemeiata pe experienta mai multor mediatori britanici experimentati, care aleg sa co-medieze în majoritatea, daca nu cumva in toate, cazurile de mediere. Pentru incepatorii in domeniul medierii, cartea descrie procesul medierii, apoi se concentreaza pe avantajele si dezavantajele modelului co-medierii.

Evenimentul este precedat de desfasurarea unui curs avansat in cadrul caruia 12 mediatori romani din cadrul Uniunii Centrelor de Mediere din Romania se vor califica si vor primi certificarea internationala a pregatirii in co-mediere de la mediatorii britanici.

„Unii mediatorii nu iau in considerare functiile psihologice atunci cand mediaza o disputa. Scopul acestora este să rezolve problema si sa gaseasca o solutie. Pentru mediatorii care adopta o abordare transformativa, aceasta intelegere psihologica se afla in centrul activitatii lor si le guverneaza abordarea. Mediatorii care au cunostinte psihologice pleaca de la convingerea ca fiecare inpid este unic, iar comunicarea intre indivizi este din nastere complexa, multi-dimensionala si imprevizibila.”

„Intr-o perioada de schimbari drastice, cei care se dezvata sunt cei care vor mosteni viitorul. Cei invatati descopera ca sunt echipati pentru a trai intr-o lume care nu mai exista” – Eric Hoffer

„Rezultatul acestor adaptari de sens si comportament discutate mai sus poate atenua tensiunea conflictului. În schimb, acelasi spatiu care a fost co-creat de mediatori la un nivel intrapsihic al partilor poate exista acum in relatia dintre parti. Acesta este un spatiu deschis, colaborativ si in care nu se emit judecati.”  Monica Hanaway, editoarea britanica, este o experimentata mediatoare si lector în metode alternative de solutionare a disputelor, fiind, alaturi de Jamie Reed, co-director al The CH Group (care include Community Harmony si Corporate Harmony).

Sa intelegem medierea. Medierea, unealta pentru societatea civila” (co-autori: Elena-Liliana Aldea, Marina-Ioana Alexandru, Aurora Cirlig, Rodica Cociu-Anghel, Petre Ene, Lidia Frunza, Anca Iacob, Gabriela Ichim, Victoria Graur, Ramona-Mariana Kreuziger, Laurentiu Manole, Mirela-Liusiana Merlusca, Madalina Mitroi, Mugur Mitroi, Violeta-Maria Pop, Valentina Popescu, Ana-Maria Tuluc, Oana-Bianca Visan)

Continuand proiectele profesionale ale U.C.M.R. care au adus in mod constant in ultimii ani inovatie si substanta in domeniul medierii, aparitia celui de-al 4-lea volum al culegerii de spete comentate reprezinta demersul unor mediatori cu ani de practică în domeniul medierii de a aduce in atentia publicului si profesionistilor romani experienta si bagajul lor informational, prezentate pe intelesul tuturor si dezvaluind in esenta munca unui mediator.
Lucrarea este întemeiată pe experiența mediatorilor co-autori care împărtășesc cititorilor spețe concrete din propria practică de ani de zile ca mediatori, dovedind că sunt buni cunoscători ai activității de zi cu zi din birourile de mediator.
Pentru publicul larg, cartea descrie cazuri concrete care au fost soluționate prin procedura de mediere, un orizont de “intersecție” pe care lumea începe să îl descopere, ajutându-l să devină expert în selectarea informațiilor utile.
Un volum necesar mediatorilor profesioniști români si publicului larg:
Exemple de spețe mediate din toate domeniile vieții curente
Tehnici de mediere aplicate în situații neconventionale
Comentarii asupra particularităților cazurilor
Autorii au pornit de la premisa ca managementul conflictului a devenit o necesitate pentru fiecare dintre noi, in conditiile in care conflictul este un factor permanent al existentei si evolutiei sociale.
Medierea este calea care oferă acest răspuns unei probleme curente a societății: severa lipsă de comunicare.

Suport gratuit oferit ulterior cursului, in promovarea mediatorilor profesionisti formati:

 • Revista “Medierea Tehnica si Arta” asigura promovarea gratuita a mediatorilor formati de FMMM Romania
 • Portal Mediere inscrie si promoveaza mediatorii FMMM gratuit